torek, 26. junij 2012

Kopalke

Najbrž so med nami izredno redke srečnice, ki se rade odpravijo nakupovat nove kopalke. Kombinacija neonskih luči v kabinah za pomerjanje, dejstvo, da se zdimo same sebi med pomerjanjem kopalk še posebej blede, bele, poraščene ter da se v ogledalih kabin vidi vsaka morebitna počena kapilara, vrasla dlaka in vsak miligram celulita, pomenijo večini žensk pravo nočno moro ter ne pomagajo k boljšemu občutku in večji samozavesti. Zdi se, da je kombinacijo pravilne številke zgornjega in spodnjega dela kopalk, všečnega vzorca, ustreznih barv ter seveda modela, ki je primeren za našo postavo, skoraj težje najti kot zadeti na loteriji. Pomembno je, da vemo, na kaj moramo biti pozorne pri nakupu kopalk, saj tudi tukaj kot pri drugih oblačilih velja, da si želimo poudariti svoje adute in skriti pomanjkljivosti.

 (foto: theorchidboutique.com)

Enako kot pri preostalih oblačilih tudi pri kopalkah velja, da lahko do neke mere same upravljamo s tem, kam bomo pritegnile pogled. Če nam je všeč naš zgornji del telesa – prsi, hrbet, dekolte –, potem izberimo zgornji del, ki bo pisan, vzorčast, ki bo imel pošitke v obliki bleščic, volančkov, okrasnih  trakov in podobno. Če smo ponosne na svoje boke in čvrsto zadnjico, pa si privoščimo model kopalk s trakci za zavezovanje, ki bodo poplesovali na bokih, ali pa si omislimo spodnji del, ki bo s kombinacijo barv pritegnil pogled. Kar želimo 'skriti', pa oblecimo v enobarven, preprost, gladek, neokrašen in nekričeč model kopalk.

(foto: swimsuitsplussize.org)

Za tiste ženske, ki imajo pravo žensko postavo s številnimi oblinami in so zaradi nje morda nesrečne, so dobra rešitev enodelne kopalke, ki so pravi modni hit. Modeli z retro videzom, ki oponašajo pin-up dekleta prve polovice prejšnjega stoletja, so namreč elegantni in šik, pogosto pa nudijo povečano oporo za večje prsi in zaradi blaga na trebuhu skrijejo kakšen odvečen obroček na trebuhu. 

 (foto: iadorestyle.com)

Zelo vitke ženske, ki so skoraj brez oblin ali se ponašajo z manekensko postavo, pa bi si morda želele imeti postavo peščene ure, si lahko omislijo že nekaj let zelo modne t. i. cut out kopalke. Ti modeli kopalk so namreč križanci med enodelnimi in dvodelnimi kopalkami in so pogosto izrezane tako, da poudarijo linijo pasu in bokov, kar na videz ustvari tako želene mere 90-60-90. 

 (foto: my-wardrobe.com)

Velike prsi zahtevajo podložen zgornji del kopalk, da omogočijo oporo med številnimi počitniškimi vodnimi aktivnostmi. Poiščite zgornji del kopalk s kostjo ali rahlo podlogo (to ne pomeni nujno push-up učinka), ki bo preprečeval povešanje in pretirano gibanje prsi. Naramnice naj bodo dovolj široke za čvrsto oporo, hkrati pa boste z njimi tudi optično uravnotežile zgornji del telesa. 

 (foto: pricesavvy.co.uk)

Ženske z močnejšimi boki in zadnjico naj bodo pozorne na to, da njihov spodnji del kopalk ne bo niti previsoko niti prenizko izrezan na področju bokov. Pomembno je tudi, da so kopalke prave številke za vas, saj premajhen model ne bo imel učinka optične liposukcije, temveč bo – ravno nasprotno – dodal kilograme vašim oblinam, saj se bo zarezal v kožo in ustvaril dodatne gubice ter obročke, kar je nadvse nelaskavo.

 (foto: manolobig.com)

Če imate obroček ali dva odveč na področju trebuha, izberite tak spodnji del kopalk, ki ne bo prenizek oz. premajhen, saj vam bo trebušček visel čez kopalke. Nekatere znamke kopalk ponujajo več različnih modelov spodnjih delov, od najmanjših do nekoliko večjih; zadnji so pogosto odličen način za rahlo kamuflažo tistega, kar želimo skriti na trebuhu, hkrati pa imajo očarljiv retro pridih za dodatek morskega glamurja.
 (foto: polyvore.com)

sreda, 20. junij 2012

Junijska PL-preobrazba: Monika


Gotovo vas že zanima poročilo o naši junijski stilski preobrazbi s Planetom Lepote, kjer smo tokrat pod drobnogled vzeli simpatično 20-letno študentko Moniko. Monika se je prijavila na preobrazbo, ker si je želela strokovnega nasveta kar na vseh področjih, ki jih pokrivamo: glede barve las, frizure, make-upa in seveda oblačil. Pri zadnjem namreč ni bila prepričana, kaj ji pristaja in kaj ne, katere barve so njene, kako poudariti dobre stvari na svoji postavi in skriti tiste manj dobre. 


Kar se tiče barve las, je frizerka Anja upoštevala moje želje glede tega, da bi Monikine lase potemnili z dvobarvnimi prameni (t. i. lowlights), s čimer smo se bolj približali njeni naravni barvi las, zaradi česar so njene obrazne poteze dobile več teže in definicije. 


Krajša frizura, za katero se je takoj ogrel frizer Luka, ji oukviri obraz, poudari pramene ter ji bo prišla prav med njenimi številnimi aktivnostmi in športanjem. 


Po ogledu Monikine prijavne fotografije sem hitro videla, v čem je problem njene postave, in sicer, da je 'top heavy', kar sem razbrala tudi na preobrazbi iz pogovora z njo. Povedala mi je namreč, da noge rada pokaže, manj samozavestna pa je glede zgornjega dela telesa. Pri stajlingu sem se zato osredotočila na zahteve njene postave in upoštevala tudi njene besede, da se zelo rada lepo uredi ter da mi popolnoma zaupa. Seveda sem izbrala oblačila, ki barvno poudarijo atribute njenega barvnega tipa. Monika z barvami nima težav, saj jih rada nosi, priznala pa je, da večinoma tiči v kavbojkah in da so njen problem zgornji deli, kar velja tudi za hladnejši del leta. 


1. outfit:  kombinezon Stefanel, jopa Pennyblack, čevlji Marc O'Polo, ogrlica Pennyblack, torba DDP




2. outfit: obleka Mexx, pas Mexx, čevlji Desigual, torba Liu Jo




3. outfit: krilo Marc O'Polo, majica Dorothy Perkins, jakna TopShop, čevlji Naughty Monkey, torba DDP




4. outfit: obleka Liu Jo, jopica Marc O'Polo, čevlji United Nude



Monika je s preobrazbe odšla izredno pozitivna in presrečna z novo podobo ter bogatejša za številne nasvete, ki jih je dobila glede las, ličenja in oblačenja. Sama je dejala takole: »Veliko sem odnesla od same preobrazbe, tudi glede nasvetov o make-upu. Glede oblačenja sem odnesla največ, saj sem zdaj veliko bolj pozorna na barve in prav tako na modele oblačil, sploh majic. Rada bi se zahvalila celotni ekipi, ki je resnično izjemna. Zelo ste prijazni, strokovni in hkrati poskrbite, da se človek počuti zelo sproščenega in posebnega. Zahvaljujem se Vam za to enkratno izkušnjo.«




Daljši članek o preobrazbi lahko preberete na tej povezavi.

Vse fotografije: Sanja Martinec

sobota, 16. junij 2012

"Ostati ženska - to je edino, kar mi preostane"

V tokratnem zapisu v blog pripenjam (po mojem mnenju odlično napisan) prispevek o prijateljici Petri Greiner, o kateri sem na blogu že govorila. Kljub trem otrokom in ne prav lahki življenjski situaciji je namreč eno njenih primarnih poslanstev še vedno biti in ostati ženska, z vsem lepim in luksuznim, kar to prinaša s seboj.
"/.../ V vseh teh dnevih v bolnišnici si nisem pustila odvzeti dejstva, da sem ženska. Zjutraj sem se vedno uredila (ni res, da tista bolnišnična srajca že v osnovi daje neprijeten občutek?), se diskretno naličila, poskrbela, da sem se dobro počutila. Bili so trenutki, ko sem zapustila bolnišnico in odšla na tortico. Ne glede na občutke in situacijo je bil moj osnovni fokus ostati ženska. To je edino, kar mi ostane, sem si govorila./.../"
Kot velik estet, kar Petra je, sva od nekdaj (poznava se že slabo desetletje) veliko govorili o modi, stilu, modni literaturi, ličilih, parfumih, čevljih (seveda ;)), skratka vsem, kar ženskam prinaša toliko veselja in kar nam malce začini včasih pust in ne vedno nasmejan vsakdan. Oba z možem veliko data na urejenost, rada obiskujeta kulturne prireditve, namesto dobrega avta, za katerim bi se ozirali sosedje, pa imata raje okusno večerjo in kozarec kvalitetnega vina od časa do časa. Vse to so stvari, ki so vredne razmisleka, celo posnemanja - meni Petra vsekakor vedno da misliti, njena življenjska filozofija pa je še kako 'odglavedopet', zaradi česar se tudi tako dobro razumeva.
"/.../ Ženska bo vedno ostala ženska, ne glede na otroke, moža, družino. Ne sme pozabiti na svojo funkcijo, v kateri je toliko užitka. Ko poslušam mame, ki govorijo, da si niti glave nimajo časa oprati, priznam, nejevoljno zavijem z očmi. Imam tri otroke in vem, da so to izgovori. /.../" 
"Zdi se mi fino, da nisem tiho," pravi Petra, s čimer se še kako strinjam. Vesela sem, da je tako pogumna in srčna, da se je odločila svojo zgodbo deliti tudi s širno Slovenijo. Izdala je drobno knjižico za pomoč staršem z otroki s posebnimi potrebami, v načrtu pa ima tudi knjigo o tem, malce drugačno, kot smo jih vajeni.



P.S. Če kliknete na fotografijo in nato z desnim klikom izberete ukaz 'Pokaži sliko', lahko povečate format na velikost, ki vam omogoča branje članka.

nedelja, 10. junij 2012

Preudarno na razprodaje!

Z začetkom julija se bližajo sezonske razprodaje oblačil, obutve in modnih dodatkov; mnoge trgovine pa že cel mesec pred začetkom sezonskih razprodaj nudijo določene popuste na svoje izdelke, kar sem že pred  dnevi začela opažati v ljubljanski ponudbi trgovin.

Razprodaje so odlična priložnost za t.i. 'investment' nakupe, to pomeni za nekoliko dražje kose, ki predstavljajo jedro naše garderobe, zaradi česar gledamo na kvaliteto, vzdržljivost in versatilnost teh kosov. Želimo namreč, da bi nam služili kar nekaj let ter da bi jih lahko dobro kombinirali z ostalimi kosi iz svoje garderobe. Taki 'investment' nakupi so npr. kostimi, plašči ali jakne, dražji čevlji, usnjene torbe in podobno. V redni prodaji nam ta oblačila in dodatki lahko predstavljajo večji strošek, zato je smotrno, da se v lov za njimi podamo na razprodaje, ko nam bodo z znižano ceno predstavljali ekonomičen nakup, pri katerem bomo prihranili.

(foto: Tina Martinec Selan)

Čeprav so oblačila in modni dodatki na znižanjih cenejši kot običajno, to seveda nikakor ne pomeni, da se na razprodaje poženemo brezglavo in v nakupovalno vrečko nabiramo kar vse po vrsti, le da je cena čim nižja. Nasprotno - kot za vse ostale nakupe tudi tukaj velja, da moramo pretehtati, kaj rabimo, za katere priložnosti bomo kos(e) nosili, na katere stvari, ki jih že imamo doma, jih bomo lahko kombinirali in podobno.
Odločitev za to, da za spremstvo pri nakupovanju poprosimo osebno svetovalko, je tako še kako smotrna in ekonomična, saj bomo na ta način lahko prepričani, da bomo s preudarnim nakupom denar (četudi ne gre za ogromne zneske) investirali tja, kjer se nam bo 'naložba' tudi povrnila. Tako bo naša garderoba pridobila tiste kose, ki jih zares potrebuje, mi pa ne bomo odšli z razprodaj s petimi novimi kosi, ki jih ne potrebujemo, ampak morda s tremi, ki nam bodo še dolgo in dobro služili.

sreda, 6. junij 2012

Vprašanje bralke: Kombiniranje džinsa

Pozdravljena!

Tvoja svetovanja spremljam že od samega začetka in se nasvetov seveda tudi držim. Nimam v spominu, da bi kdaj podrobneje komentirala kombiniranje različnih barv in tekstur džinsa. V trgovinah opažam vedno več torb iz temnega džinsa in tudi sama sem se v eno zagledala. Ker pa ni ravno poceni, a mi je všeč, bi jo rada tudi pogosto nosila. Problem je, da že sicer kar pogosto posežem po kavbojkah, zato se ne morem odločiti, ali bi bila takšna kombinacija hlač in torbe primerna. Z veseljem pričakujem tvoj odgovor.

Brigita


 (foto: Tina Martinec Selan)

Pozdravljena, Brigita, in hvala za tvoje vprašanje.
Džins se je v preteklih desetletjih tako udomačil v naših garderobah in na vseh modnih radarjih, da že dolgo ne pomeni več le delavskega oblačila, ampak lahko (v primernih odtenkih in dovolj prefinjenem tkanju seveda) zaseda tudi veliko uglednejša mesta ter priložnosti v naših omarah. Poznamo ogromno različnih vrst džinsa, različnih barv, obdelav, načinov tkanja, od kombinacije vsega naštetega pa je odvisno, kako bomo določene kose tudi kombinirali.
Načeloma velja, da spran moder džins, umetno staran džins (ki ima videz raztrganosti, obledelih področij) ali outfit, ki je v celoti sestavljen iz svetlejših ali srednjih modrih tonov džinsa, s seboj neizogibno nosi zelo vsakodnevno, casual, celo športno konotacijo. Bolj ko je moder džins temen, manj ko so izrazita posamična vlakna, bolj ko je material tanek in prefinjen, bolj se bližamo temu, da lahko take kose džinsa nosimo tudi za v službo. Tipičen primer so ravno rezane širše kavbojke iz čisto temno modrega džinsa, ki jih povsem suvereno lahko nosimo za v službo v kombinaciji s formalnejšimi zgornjimi deli in elegantnimi čevlji. V srednjem ali višjem cenovnem razredu trgovin lahko skoraj vsako sezono najdemo dvodelne kostime iz takega elegantnejšega modrega džinsa, ki jih lahko nosimo skupaj ali vsak kos kombiniramo tudi posebej. Zadnja leta je pravi 'comeback' doživel tudi barvni džins (bele, rdeče, vijoličaste, rumene, mentolne, rožnate ... barve), ki je zaradi obarvanosti izrazito neproblematičen za kombiniranje. Tako lahko brez skrbi plastimo različne odtenke obarvanega džinsa drugega z drugim, enako lahko en kos obarvanega džinsa kombiniramo z drugim kosom džinsa v modri barvi. 

  (foto: Tina Martinec Selan)

Kar se tiče kombinacij modrega džinsa z modrim džinsom, pa je takole. Razen, če gre za enodelni kos oblačila (npr. kombinezon ali obleko) ali za zgoraj omenjen dvodelni kostim v temno modri barvi, naj bi se različni odtenki modrega džinsa čim manj kombinirali med seboj. Če jih že kombiniramo, naj bosta odtenka čim bolj različna, npr. en kos v izrazito temno modrem džinsu in drugi kos v izrazito svetlo modrem, že skoraj belem džinsu. 

 (foto: Tina Martinec Selan)

Brigita, če si pogosto v džinsu, pa naj gre za kavbojke ali jaknico iz džinsa, potem je morda bolje, da se ozreš za torbico v kakšni drugi barvi ali teksturi, da si nekoliko popestriš outfite in razbiješ monotonost modrega džinsa. Bi pa taka torbica zelo lepo popestrila druge poletne kombinacije, npr. obleke s črtami ali cvetličnimi potiski, letos zelo modne pastelne odtenke, kombinacijo belih hlač ali krila z barvitim topom in podobno.

petek, 1. junij 2012

Oblačilna kultura: o primerni urejenosti

Med svojim delom s strankami ter tudi opazovanjem dogajanja na ulici in različnih prireditvah sem že večkrat opazila specifičen strah Slovenk (in Slovencev), da bi se preveč uredili. Ljudje mi povejo, da nočejo izstopati, da se bojijo tega, da bi jih sodelavci, znanci in drugi gledali postrani, in podobno. Naj gre za vsakodnevne službene obveznosti, popoldanske opravke ali obisk kakšne kulturne prireditve, vedno se nekako pojavi problem, da so ljudje raje izrazito vsakdanje, celo športno urejeni, kot da bi se bali izstopati v smislu pretirane urejenosti. Pod pojmom urejenosti seveda mislim urejenost v pozitivnem smislu; pri ženskah to pogosto pomeni preprosto obleči krilo ali obleko, čevlje z malo pete, se naličiti in skratka uskladiti svojo podobo od glave do pet.
Pa vendar je tako zelo pomembno, kaj izražamo s svojimi oblačili. Moje mnenje je, da se je bolje malce več kot premalo urediti, ne glede na to, za kam se oblečemo. Z urejenostjo namreč izražamo svoj odnos do sebe in okolice, pri čemer bi izpostavila tudi vidik bontona. Nikoli namreč s preveliko urejenostjo ne bomo mogli nikogar užaliti ali izraziti neprimernega odnosa do delovnega mesta ali dogodka, medtem ko premajhna urejenost lahko
npr. za gostitelja prireditve ali za samo priložnost (npr. koncert, razstava, sestanek, nastop, dogodek v cerkvi ...) pomeni, da smo v svojem odnosu nekoliko malomarni ali neurejeni, kar seveda ni dobro in je nekaj, česar si nihče ne želi izražati. Ni namreč hujšega, kot biti povabljen na neko prireditev, kosilo, večerjo, zabavo ... ter ves čas razmišljati o tem, ali smo dovolj urejeni oziroma ali smo se oblekli priložnosti primerno. To namreč vpliva na to, kako se bomo počutili in obnašali, kako samozavestni in suvereni bomo, vpliva pa tudi na odnos drugih ljudi do nas. Kadar smo torej v dvomih, kaj obleči za neko priložnost, naj nam bo vodilo naslednje: 


                                                                                              (fotografija: pinterest.com)

Tako zagotovo ne bomo zagrešili stilskega ali bontonskega spodrsljaja.