ponedeljek, 31. avgust 2015

Plisirano krilo/Pleated skirt

Ponovno se začenja šola, zato tokrat nekaj o večnem kosu z 'old school' pridihom, to je plisirano krilo. 

(foto: Sanja Martinec)

Gre za enega izmed kosov, ki smo ga skoraj zagotovo nosile kot majhne deklice, potem nanj za nekaj časa pozabile ter ga ponovno odkrile v odrasli dobi. Zadnjih nekaj let so plisirana krila zelo v trendu, najdejo pa se različice v vseh mogočih materialih, kar si jih lahko zamislimo, od volne do usnja, ter celotni spekter materialov vmes. 

(foto: pinterest.com)

Mlajše in bolj drzne bodo izbrale dolžino plisiranega krila do sredine stegen, ki ima vedno pridih 'pridne šolarke' in njenih manj pridnih izpeljank. Če nismo več stare dvajset in prisegamo na dobro krojeno klasiko, ki jo lahko nosimo leta, bomo izbrale dolžino tik nad koleni; fashioniste pa vedo, da se trenutno nosijo krila 'midi' dolžine, torej do sredine meč. Tudi plisirana krila do tal iz lahkotnega šifona so popularna izbira, še zlasti za poletne dni in večere. Kar se tiče oblike postave, plisirano krilo pristaja širokemu naboru postav, od tistih v obliki peščene ure pa vse do pravokotnih postav ali postave v obliki obrnjenega trikotnika. Zakaj je tako? Zaradi vertikalnih gub ima plisirano krilo to lastnost, da hkrati deluje oglato in do določene mere togo, a med gibanjem se gube razmaknejo ter razporedijo po morebitnih oblinah, zato pristajajo tudi ženskam z večjimi boki. 

(foto: closetfulofclothes.com)

Kako bomo plisirano krilo stilirale v prihajajočih jesenskih dneh? S srajco in puloverjem na V bomo dosegle rahlo 'piflarski' videz, ki nikoli ne gre iz mode; z balerinkami in usnjeno jakno pa se dotaknile francoskega šika. Ko se bo ohladilo, bomo dodale debele žabe in gležnjarje ter okrog vratu ovile voluminozen šal. Svoje plisirano krilo pa z lahkoto oblečete tudi za večerno ali svečano priložnost, če dodate elegantne čevlje s peto in jo kombinirate na bluzico ali poseben top. 

(foto: fashionsy.com) 

(foto: guestofaguest.com) 

(foto: pinterest.com)


...



As the school year has begun, let me write something about an eternal piece with 'old school' allure, that's pleated skirt. This is a piece that we almost surely wore as little girls, then perhaps forgot about it and found it decades later in our groun-up lives. Pleated skirts have been very much on trend for the past few years, regardless of the season, and we can find all sorts of different kinds of pleated skirts: from wool to leather and everything in-between.

Younger and those who dare will choose a shorter, mid-thigh pleated skirt which inevitably evokes 'good schoolgirl' image, or perhaps a bit naughtier version. If we're no longer twenty and we trust in good old classics that can be worn for years without losing its appeal, we will choose a knee-length pleated skirt. However, the true fashionistas will surely invest in a mid-length skirt which will look spot-on according to current trends. Floor skimming pleated skirts also tend to be popular choice, especially for long summer days and nights.

As far as body shapes are concerned, pleated skirts look best on hourglass figures, rectangular figures and inverted triangles. Why so? Vertical pleats are at the same time stiff and fluid, therefore accentuating narrow hips and also flattering fuller hips because of the motion that pleated material gives.
How to style our pleated skirts in the upcoming days of fall? The shirt and v-neck pullover combination will result in the slightly 'nerdy' look that never goes out of style, while adding ballet flats and a leather jacket will evoke the 'french chic' look. When temperatures drop, we will add opaque tights, ankle boots and a voluminous scarf. Your pleated skirt can easily be styled for elegant and evening occasions, too. Just add high heels and a special top or silk blouse and you're ready to go.

(Translated by: Tina Martinec Selan)

četrtek, 20. avgust 2015

7 korakov za obstojen makeup

V vlažnih dneh, pa naj bo poletje ali ne, imamo lahko težave z obstojnostjo makeupa. Tiste z mastno kožo ga imamo tudi takrat, ko zunaj ni vlažno in/ali vroče. So pa tudi priložnosti, ko si želimo, da bi naš makeup zdržal deset ali več ur in to v bolj ali manj nespremenjeni obliki, to želimo in pričakujemo na primer od poročnega makeupa. Kateri so triki za obstojen makeup? Svetujem naslednjih 7 korakov.

1. Priprava kože in podlaga
Na očiščeno kožo je najbolje nanesti čim manj negovalnih sredstev, če si želimo obstojen makeup. Če je koža izrazito suha ali dehidrirana, potem nanesemo tanko plast vlažilne kreme. Če pa je koža mastna ali normalna, bo zadostoval samo vlažilni tonik. Ko se le-ta vpije, nanesemo na kožo podlago (ang. primer), ki naj ustreza tipu kože, torej žametast, z drobnimi svetlečimi delci za suho kožo in matirajoč, brez svetlečih delcev za mastno kožo. Primer nanesemo na tanko po celotnem obrazu, pa tudi vratu in dekolteju, če bomo tekoči puder nanesli tudi na te predele.


2. Tekoči puder
Sledi nanos tekočega pudra. Za poletni makeup, ko se obraz tudi poti, svetujem obarvano kremo, npr. BB kremo, ali lažji, srednje prekriven tekoči puder. Za poročni, večerni makeup ali če potrebujemo veliko prekrivanja (precej nepravilnosti na koži), pa izberemo obstojen, prekriven tekoči puder ali puder v kremi. Nanesemo ga z gobico, čopičem ali prsti in pazimo na to, da zabrišemo vse robove (ki se jih, če smo pravilno izbrale odtenek, itak ne bi smelo videti).


3. Obstojno ličenje oči
Za res obstojen očesni makeup, najprej nanesemo na celotni premični del veke kremno senčilo, saj so ta senčila najbolj obstojna. Nanos naj bo povsem tanek. Ko se kremno senčilo posuši, nadaljujemo ličenje z izbranimi odtenki senčil v kamnu. Za definicijo izberemo obstojno črtalo za oči, ki je lahko dolgoobstojni svinčnik, črtalo v gelu ali tekoči eyeliner. Zaključimo z dvema plastema vodoodporne maskare (še posebej pomembno za poroke, kjer običajno priteče solzica ali dve ;)).




4. Obrvi
Ne pozabimo na definirane obrvi, ki uokvirijo obraz in so nujni del skladnega makeupa. Vse nezvezne predele v liniji obrvi zapolnimo s svinčnikom, senčilom ali posebno maskaro za obrvi, izberemo odtenek, ki nima v sebi preveč rumene (torej raje hladnejši ton) in je blizu naši barvi las. Obrvi utrdimo s prozornim voskom ali gelom za obrvi.


5. Obarvajmo lička
Za lica ponovno izberemo tak tip rdečila, ki ustreza tipu kože. Suha koža se dobro razume s kremnimi rdečili, medtem ko bodo na mastni koži kremna rdečila zelo neobstojna, zato raje izberemo rdečilo v kamnu. Lahko pa se odločimo tudi za dvojno rdečilo, najprej nanesemo tanko plast kremnega ali gel rdečila, po nekaj minutah pa nanesemo še rdečilo v kamnu podobnega odtenka. Tako bo obstojnost rdečila zares velika.

6. Pričarajmo obstojen nasmeh
Na ustnice že v začetku ličenja nanesemo povsem tanko plast negovalnega balzama ali vazelina, počakamo, da se vpije in nato presežek popivnamo s papirnatim robčkom. S svinčnikom (odtenek naj se ujema s šminko oziroma naj bo barve ustnic) nato začrtamo rob ustnic ter pobarvamo tudi celotno notranjost ustnic. Tako dobimo dobro obstojen 'stain', na katerega se bo šminka ali glos močneje vezala. Nato nanesemo dve ali več plasti šminke, ki bo obstojnejša, če jo bomo na ustnice nanesle s čopičem in nato še utrdile s prstno blazinico. Za dodatno utrjevanje plast šminke popivnamo s papirnatim robčkom, nato pa nanesemo še eno plast šminke.


7. Fiksiranje
Na koncu nam preostane še fiksiranje ali utrjevanje makeupa. Najprej z velikim, puhastim čopičem nanesemo tanko plast pudra v kamnu čez celoten obraz; v primeru mastne kože se še posebej posvetimo T-predelu, torej čelu, nosu in bradi. Po želji lahko zaključimo s fiksirnim sprejem, ki bo naš makeup naredil zares obstojen in nam glede njega sploh ne bo treba skrbeti.


Z upoštevanjem zgornjih korakov dobimo izredno obstojen makeup, ki nas ne bo pustil na cedilu ne glede na priložnost. Ne škodi pa, če imamo s sabo v torbici matirne papirčke, puder v kamnu in šminko, da z njimi po potrebi lahko osvežimo makeup tekom dneva ali večera.

Vse fotografije: Tina Martinec Selan.

četrtek, 13. avgust 2015

Vprašanje bralca: Kako kupiti nakit za najdražjo?

Živjo Tina,

Jaz imam pa mogoče eno malo nenavadno vprašanje. Svoji najdražji za posebne priložnosti rad kupim kos nakita, vendar se mi je že večkrat zgodilo, da sem 'falil'. Saj je bila vesela, ampak videl sem, da kosov ne nosi zelo pogosto, čeprav ima rada nakit in ga nosi vsak dan. Bliža se pomembna obletnica in res bi ji rad kupil nekaj, česar se bo zelo razveselila, pa potem tudi nosila. Finančno ne grem v nobene ekstreme, vseeno pa se mi nekaj zlatega zdi dobra investicija ...
Imate mogoče kakšen nasvet?

Hvala in lep pozdrav,
Marko

(foto: dailymail.co.uk)

Pozdravljen, Marko,


Hvala za super vprašanje! Zagotovo niste edini s podobno dilemo, tako da bo tole verjetno marsikomu v pomoč.
Pri darilih se vedno držimo tega, da kupujemo z mislijo na obdarovanca ali obdarovanko. To pomeni, da gledamo na njegov/njen okus in ne toliko na svojega. Seveda mora imeti izbran kos nakita za vašo najdražjo tudi vaš osebni pečat, pa vendar razmislite, ali se morda vajin okus glede tega nekoliko ne razlikuje. Če vam je pomembno, da bo nakit nosila, potem morate kupiti nekaj takega, kar bo zagotovo v njenem slogu. Pri tem vam je lahko v pomoč nakit, ki ga že ima doma in ga nosi. Ali je ta nakit bolj droben ali večji? Je preprostih, minimalističnih linij ali je oblikovanje detajlno, nekoliko bolj 'okrašeno'? Ima raje kovine s hladnim leskom (srebro, belo zlato) ali s toplim (rumeno zlato)? (Slednje je sicer odvisno tudi od njenega barvnega tipa.) Morda ji je všeč zlato s pridihom rožnate, ki je zadnja leta zelo modno in popularno? Ali so ji všeč tudi (pol)dragi kamni in katere barve kamne nosi?
Nadalje razmislite o tem, kateri kos nakita ji bo prišel najbolj prav. Če vsakodnevno nosi uhane, potem je to zagotovo dobra naložba. Morda pa rada nosi ogrlico in bi bila vesela novega obeska? In tako dalje. Skratka, vodilo naj vam bo to, kar že ima in ima rada. Če morda skupaj listata kakšno revijo, pregledujeta spletne strani ali se sprehajata po mestu, ni odveč biti pozoren, kaj vam bo pokazala kot tisto, kar ji je všeč. Občasno pa dame tudi povsem 'konkretno' namignemo naše želje med ogledom kakšne izložbe ;). Prepričana sem, da bi bila izredno vesela tudi kosa nakita, ki bi ga izdelali po naročilu glede na vaše želje, saj bi bilo to zares osebno darilo.
Čisto konkretno lahko priporočim Zlatarstvo Skušek iz Ljubljane, kjer sem vedno zelo zadovoljna z njihovim delom, saj so pripravljeni prisluhniti željam in so zelo prilagodljivi tudi pri izdelavi po naročilu. Da o tem, koliko prekrasnih kosov je vedno v njihovih vitrinah, ne govorim ... ;)
Upam, da boste s pomočjo zgornjih nasvetov našli prekrasen kos za vašo najdražjo in jo z darilom razveselili!

četrtek, 6. avgust 2015

Kako nositi belo?

Bela je barva, h kateri se večinoma zatekamo poleti, poleg svečanih priložnosti, ko je bela tudi zelo aktualna. Zakaj jo ljudje sicer najraje nosijo poleti? Res je, da so svetla oblačila hladnejša od temnih. Večina je tudi prepričana, da jim poleti bela bolj paše, ker imajo malo barve od sonca, pozimi pa se zdi, kot da jih bela naredi še bolj blede. Slednje je bolj občutek kot resnično dejstvo, saj na vtis (nezdrave) bledice bolj vpliva odtenek bele barve kot samo dejstvo, da gre za belo. Tudi bela barva ima, kot vse druge barve, veliko različnih odtenkov, in kateri odtenki bele so za nas optimalni, je odvisno od našega barvnega tipa. Če pa govorimo o povsem običajni, 'beli' beli barvi (to je barva, ki si jo običajno predstavljamo kot barvo sten ali snega, torej ima v sebi nekaj modrikaste), poglejmo, kako jo je najbolje nositi, da najbolj poudarimo našo naravno obarvanost.
Svetlolaske s porcelanasto poltjo in svetlimi očmi so tiste, ki so videti dobro v beli 'odglavedopet' (toliko bolje, če gre za malenkost mlečni odtenek bele), lahko pa jo kombinirajo na peščene, svetlo sive ali pastelne odtenke. 


(foto: posh24.com)

Temnooke temnolaske bodo opazile, da jih izključno bel outfit 'izpere' in da na obrazu nekaj manjka, zato svetujem kombinacijo s katero izmed temnih barv, npr. s črno, temno zeleno, temno vijoličasto, vinsko rdečo itd. 

(foto: desirulez.me)

Podobno velja za temnolaske s svetlimi očmi, ki naj tudi belo kombinirajo s črno, temno modro ali – tudi odlično za poletje – katero izmed zelo živih barv, npr. z rdečo, pariško modro, turkizno zeleno in podobno. 

(foto: dailymail.co.uk)

Sivolase dame bodo videti harmonično in elegantno, če bodo belo plastile na sive tone, nakit iz srebra ali belega zlata, tkanine s srebrnim leskom, hladne modre odtenke ali pa morda na odtenke rožnate ali celo fuksije. 


(foto: pinterest.com)

Kako pa naj belo nosijo rdečelaske in ženske s pepelnato blond lasmi, kajti obojim bela še najmanj pristaja od vseh naštetih? Kot prvo je bolje, če je njihova izbrana bela nekoliko bolj mlečna, smetanasta, in ne tako zelo modrikasta. Zanje je odlična kombinacija bele z džinsom, ob obrazu pa jim pristaja lep kos nakita. Rdečelaske si bodo polaskale tudi ob kombinaciji z rjasto, opečnato, zlato ali olivnimi odtenki, medtem ko bo za blondinke s srednje temnimi lasmi najbolje, če bodo belo oblekle s katerim izmed pudrastih, peščenih ali srednje rjavkastih tonov.


(foto: celebs.allwomenstalk.com) 

(foto: pinterest.com)