nedelja, 14. avgust 2016

Modni TRENDI za jesen in zimo 2016/17

Ko sem dlje časa pripravljala tale članek in vneto pregledovala material modnih smernic za jesen in zimo 2016/17, sem ugotovila tole: več je definitivno več. O minimalizmu ni in ne bo niti sledu. Namesto njega se bo med trendi bohotilo okrasje vseh sort v obliki razkošnih tkanin, svetlečih materialov, raznovrstnih vzorcev, nenavadnih krojev, dekadentnih modnih dodatkov in – če boste želeli res zadeti žebljico na glavico – kar vsega naštetega, oblečenega v enem outfitu, seveda. No, morda malce pretiravam, a zagotovo se kombiniranja in plastenja ne smete več bati, če ste se do zdaj tega bolj kot ne izogibali. Moram pa povedati, da me med trendi ni presenetilo nič zares novega. Tudi to, kar bom povedala in pokazala, se vam bo nemara zdelo znano, saj je prav mogoče, da sem med trendi za lansko jesen in zimo povedala zelo podobno. Dobra plat tega, da ni nič kaj pretresljivo novega? To, da bomo lahko mirno reciklirale najljubše kose iz pretekle(ih) zim(e), morda le tu in tam dodale kakšen nov sladkorček, in modna jesen ter zima sta nam zagotovljeni.

Med materiali ponovno, kot smo že vajeni za hladne dni, kraljujejo brokatne tkanine, žakar in gladek žamet. Slednjega je bilo videti celo na številnih čevljih, a za bolj trpežno in nosljivo različico svetujem semiš, torej brušeno usnje. Za ščepec devetdesetih (to obdobje je še vedno velik vir modnega navdiha pri mnogih znamkah) oblecite navaden bel puli pod žametno obleko na naramnice.

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

Svetleče tkanine tudi tokrat čim hitreje
privlecite na plano, naj bodo to bleščice, pletenine s kovinskim leskom ali (pravi must-have za vse fashioniste) plisirano krilo v kovinskem odtenku. Če redno berete Odglavedopet, že veste, da svetleče še zdaleč ni samo za zvečer, ampak tu in tam kaj kovinskega z lahkoto oblečete tudi čez dan.

(foto: fashionisers.com)

(foto: fashionisers.com)

Vzorci, vezenine, potiski ... Dogaja se in to na polno, lahko tudi v obliki kombinacije na videz nezdružljivih vzorcev v enem outfitu. Včasih to, da je zadeva videti, kot da bi jo pomotoma navlekle nase, v modnem svetu ni minus, ampak plus! Če boste kupile samo en 'statement' kos v prihajajoči sezoni, naj bo to vsekakor delikatna obleka s cvetličnim potiskom, lahko je tudi midi dolžine ali celo daljša, po možnosti se pod vratom zaveže s pentljo. Tudi vezenine so zelo modne, cvetlice so izvezene na oblekah, suknjičih, bomber jaknicah ali celo kavbojkah.

(foto: fashionweekdaily.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: slashitmag.com)

Tudi živalski potiski, še posebej leopardji, niso nič novega za jesen in zimo. Tokrat v tem potisku najdemo res vse vrste oblačil, in to celo pri oblikovalcih, ki doslej niso posegali po 'zoo' inspiracijah.

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

Naslednje bo všeč vsem Slovenkam, saj je jasno, da pozimi ljubimo svoje puhovke ;). Puhovke so zelo 'in', tudi v manj običajnih krojih, jasno pa je tudi to, da jih z lahkoto oblečemo čez formalnejša oblačila, kot so suknjiči ali kostimi. Zeblo nas torej ne bo, pa še modne bomo!

(foto: elle.com)

(foto: fashionisers.com)

(foto: harpersbazaar.com)

Tudi siva za zimo ni nič novega, ljubiteljice nekoliko strožjih službenih kosov pa se bodo razveselile tega, da so ponovno v modi tudi sive črtaste volnene tkanine, ki so videti, kot da bi si jih izposodile iz moške omare. Imate nekaj let stare sive črtaste hlače ali celo kostim? Privlecite ga na plano, če ga pokombinirate še z bluzo, ki se zavezuje na pentljo, pa boste videti kot z modne piste.

(foto: elle.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

Poleg kril vseh oblik in vrst, ponovno so v modi tudi asimetrična krila, je verjetno s fotografij razvidno, da so modne tudi vse dolžine in širine hlač. Od dolgih, ravno rezanih, široko padajočih hlačnic, pa vse do večne sedemosminske dolžine (zelo lepa na vseh z vitkimi gležnji) in seveda ne smemo pozabiti na naše 'odrezane' hlače ali culottes, ki so si tudi že prislužile status klasike v vseh mogočih materialih in različnih dolžinah.

(foto: fashionisers.com)

(foto: fashionisers.com)

Ko sem že ravno pri klasiki – nadvse vroče vrhnje oblačilo prihajajoče zime bo tudi temno moder volnen plašč. Naj ima dvoredno zapenjanje in zlate gumbe, pravi admiralski kos ... Klasika v svoji najboljši luči. To, da ga boste lahko nosile še leta, pa je tako ali tako samoumevno, ker tak kos nikoli ne gre zares iz mode oziroma je tipičen primer dobrega sloga.

(foto: en.vogue.fr)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

(foto: harpersbazaar.com)

Med zanimivimi dodatki naj omenim ogrinjalca, ki se nosijo namesto šala, lahko čez pulover, obleko ali čez plašč. Verjamem, da ga marsikatera med vami zna naplesti sama, ali pa lahko poprosite mamo, taščo, babico ali teto za pomoč. Ne spreglejte tudi trenda zanimivih rokavic, naj bodo čimbolj odbite, saj je to pravzaprav lahko edini igrivi kos v celotnem vašem zimskem videzu, ki ga v pisarni itak slečete, v mrzlem avtu pa vam pogled na zabavne rokavice polepša vožnjo v službo ali iz nje.

(foto: elle.com)

(foto: elle.com)

Če v vas naskrivaj živi princeska ali vsaj balerina, pa kar brez skrbi oblecite krilo iz tila ;). Baletni trend je namreč precej močan in ga je zaslediti v obliki daljšemu tutuju podobnih kril, v nežnih barvah (ali ne-barvah, kot so kožno rožnata, zabrisano siva in podobno) in za balet značilnih krojih, recimo jopicah na preklop in balerinkah, ki se okrog gležnjev zavezujejo s trakci.

(foto: busetrim.com.tr)

(foto: fashiongonerogue.com)


Kot vidite, se bosta prihajajoča jesen in zima kar šibili od vzorcev, zanimivih tkanin in drugačnih karakternih poudarkov. Za dolgočasenje v črnini (razen seveda, če vam je tako všeč) torej ne bo nobenega razloga ;). 

6 komentarjev:

  1. Res je, jaz bom kar dolgočasila v sivi, črtasti, z enobarvnimi puhovkami in kovinskim leskom, ker vse ostalo ... :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. kakšen lep vzorec lahko zelo popestri elegantno oziroma poslovno kombinacijo :). sicer pa je tudi to, kar si naštela, lep izbor!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, saj bom tudi kdaj popestrena, obljubim :-),malce sem poenostavila, da bo hitreje smešno :-) V resnici sem vzljubila sivo še posebej, ker se da tako fajn kombinirati s čim bolj živahnim (imam kup vzorčastih oz. enobarvnih rutk in šalov močnejših barv, npr.), pa srebrna mi je pri srcu, pri puhovkah pa ... kuratiram zbirko puhovk različnih barv? :-))

      Izbriši
  3. Vaaau, še posebej sem navdušena nad vzorci, vezeninami in potiski!

    OdgovoriIzbriši